The Fame Game (… als je meer succes wilt met je muziek)

Bij Music Motion komen we over de vloer bij alle muziekgenres en vele uithoeken van de cultuur- en entertainmentsector. En soms valt ons iets op. In dit geval: een tactiek die door de hele sector waart en die de kans op succes flink bevordert. En ervoor zorgt dat je muziek, podium of productie ook sneller in de media komt. Ofwel: de Fame Game!

Musical, rock, games, klassiek, ze doen het allemaal

Het principe van de fame game is heel simpel: verbind jezelf aan iets wat bekend is. Dat kan zijn een bekend persoon, maar ook aan een bekend boek, een bekende film of game. En lift dan vooral mee op de bekendheid daarvan. Het gebeurt vooral in de musical en games, maar ook al in de klassieke muziek en pop. Toch liggen er in de hele muzieksector nog goede kansen.

Marketing Fame Game Hij gelooft

Enkele voorbeelden:

Hij gelooft in mij. De musical gebruikt het leven van André Hazes. En zie: alle fans van deze grootheid zijn zeker een keer naar het De la Mar theater geweest, waar ze anders niet zo snel heen zouden gaan. Bij kostbare musicalproducties zien we het veel vaker: Billy Elliott op basis van een succesvolle film, De Tweeling naar het bekende boek. 

Matangi Kwartet / Youp van t Hek. Klassieke muziek dus gecombineerd met de zeer bekende conferentier/schrijver. Al enige jaren geleden deden ze samen een succesvolle theatertournee. 

Harry Potter the Game. Bijna elke actiefilm krijgt zijn “game-versie”. En soms ook andersom: films op basis van games. 

Tributebands. Ellen ten Damme tourde met de grootste hits van Blondie. Edsilia Rombley had een heuse Tina Turner tournee. En de Beatlesbands zijn niet te tellen. 

Maar… wanneer werkt het?

Er lijken drie belangrijke criteria te zijn voor het slagen van een fame game.

  • De bekende persoon of het bekende thema waarmee je je verbindt moet veel liefhebbers hebben die liefst ook nog te mobiliseren zijn. Ofwel: ze moeten kaartjes kopen. Denk hierbij kritisch na: er zijn veel Hazes fans, maar André Hazes musicals zijn er niet. Al is het maar 10% van de fans die gaat, dat zorgt al voor volle zalen. Aan de andere kant: er zijn veel meer Bach fans. Maar er zijn zoveel uitvoeringen van het werk van J.S. Bach, dus de Bach fans zijn minder geneigd om elk concert gewijd aan Bach als een must-go te zien. 
  • De fans van de bekendheid moeten ook jouw muziek of project kunnen waarderen. De fans van Youp van ’t Hek zijn grotendeels hoger opgeleid, precies het publiek waar Matangi Kwartet zich ook op richt. Harry Potter fans zijn vaak jong en houden toch al van gamen. Maar: een Hazes tribute tour door een kamermuziek-ensemble is weliswaar heel opvallend, maar levert toch een moeilijke combinatie op. Dus: de doelgroepen moeten liefst hetzelfde zijn. Of bijna hetzelfde… een beetje spanning mag wel. 
  • En als laatste is het een pre als de combinatie die je kiest opmerkelijk is. Zodat de je project ook media aandacht krijgt. Dus: laatstgenoemde Hazes tribute krijg je wel in de krant. Die opera over celebrity-ster Anna Nicole Smith van enkele jaren geleden kreeg ook veel aandacht. En de jazz artiest die Benjamin Herman weet te strikken, erg leuk, maar dat telt toch niet echt want niet opvallend genoeg. 

Marketing Fame Game Youp Matangi

De PR Kant

Leonne van de Ven van PR bureau De Wolven in Amsterdam: “Als je gaat samenwerken met een bekende naam, of deze gebruikt voor je activiteiten, zorg er altijd voor dat het relevant is. Of dat de relevantie duidelijk maakt. Het publiek moet snappen dat juist jij de samenwerking aangaat en waarom. Als combinatie onlogisch is loop je het risico dat je niet je publiek bereikt.”

Media geeft aandacht aan iets wat opvalt, uniek en bijzonder is én wat dicht bij de beleving van hun lezer, kijkers of luisteraars staat. Let bij je mediakeuze altijd op de lezers van deze media en stem je boodschap daarop af. Een samenwerking tussen Youp en het Matangi Kwartet zal bijvoorbeeld de NRC lezer eerder aanspreken, dan de Margriet lezer. De game rondom Harry Potter past weer beter bij de vloggers, 7Days of het Jeugdjournaal. 

Samenwerken met een acteur

Andrea Kleverlaan van All Stars Agency (o.m. Georgina Verbaan, Jeroen van Koningsbrugge) heeft ervaring met samenwerkingen tussen bekende acteurs en muzikanten. Zij legt vooral de nadruk op de mooie producties die het oplevert: “Acteurs zijn vaak erg muzikaal. Dus ja, ze vinden samenwerkingen met muzikanten of muziekprojecten zeker interessant. De media aandacht die het mogelijk oplevert is natuurlijk mooi meegenomen en kan een goede stimulans zijn voor de kaartverkoop. Maar het gaat ze er in eerste instantie om dat ze blij worden van een samenwerking. Het moet dus wel logisch aansluiten, de acteur moet zich er goed bij voelen”.

Andrea: “We vinden het natuurlijk wel prettig als er een goed idee ligt, maar je moet het ook niet helemaal willen dichttimmeren. Het zou zonde zijn om de creativiteit van de acteur niet te gebruiken.” 

Intellectueel eigendom

De auteurswet geeft wel enkele grenzen aan de fame game. We sommen er een paar op:

  • Bestaande muziek coveren? Geen probleem, maar verwacht geen inkomsten via Buma Stemra. Die gaan naar de originele auteurs. 
  • Muziek in muziektheater opnemen? Pas op, hier geldt het zogeheten grootrecht. Dat betekent dat de auteursrechtenvergoeding moet worden afgesproken met de publisher, niet met Buma Stemra. 
  • Levensverhaal van een bekendheid gebruiken? Geen probleem, levensverhalen zijn auteursrechtenvrij. Zorg wel dat je geen onjuiste indruk van het levensverhaal geeft.

Lee Towers. Bijna heel Nederland kent hem, het is een vriendelijke man en heeft tegenwoordig nog wel eens een dagje vrij. Wanneer zien we hem optreden met een jazz band?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s